kaart klein
Zoek op kaart
Image Map
Sluiten

Op vakantie met een elektrische auto

<i>Wil je op vakantie met de elektrische auto? Dat kan! Op steeds meer campings zie je laadstations voor deze auto’s. Steeds meer campings voegen de laadstations toe aan hun faciliteiten. Ontdek in dit artikel wat je moet weten over het opladen van de auto op de camping en ontdek welke campings in ons assortiment een laadpaal tot hun beschikking hebben!</i>
Onderweg naar je vakantiebestemming, zul je een aantal keer de auto opnieuw moeten opladen. In het buitenland zul je ook steeds meer laadstations tegen komen. Met diverse apps kun je zien waar deze gestationeerd zijn.

Het rijden met een elektrische auto vergt meer voorbereiding dan een rit met een benzine of diesel auto. Je kunt zo’n 400 tot 450 km rijden op een volle accu. Wanneer de accu bijna leeg is, moet je de auto uiteraard bij een oplaadpaal weer opladen. Dit duurt gemiddeld zo’n 30 minuten. Hierdoor duurt de reis naar de vakantiebestemming iets langer, dan dat je met een benzine of diesel auto zou gaan.

Als je met een Tesla rijd, kun je je auto opladen bij een Tesla Supercharger. Je kunt het navigatiesysteem zo instellen, dat je onderweg een aantal stops hebt bij een Supercharger. Je ziet dan precies hoeveel stops je nodig hebt en hoeveel tijd je kwijt bent om op je vakantiebestemming aan te komen, ideaal!
Wat kost het opladen in het buitenland op een openbare plek?
Er bestaat geen standaard bedrag voor wat je per kWh moet betalen. De tarieven kunnen per laadpunt verschillen en het hangt er vanaf welke laadpasverstrekker je gebruikt. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat je tussen de €0,25 en €0,39 per kWh kwijt bent.
Werkt een Nederlandse laadpas in het buitenland?
Er zijn verschillende laadpassen. Niet alle laadpalen zijn voorzien van een betaalautomaat, omdat dit een grote investering is. Nederlandse laadpassen werken niet altijd in het buitenland. Er wordt dan ook aangeraden om meerdere laadpassen aan te schaffen, wanneer je naar het buitenland gaat. Elke aanbieder van laadpassen biedt een app voor je smartphone aan, waarop je kunt zien op welke laadpunten de pas werkt.
Heb je een andere laadkabel nodig in het buitenland?
In het buitenland kan het voorkomen dat je een andere laadkabel nodig hebt. Bij de meeste openbare laadpalen, heb je voldoende aan de stekker type 2. Bij een aantal laadpalen in bijvoorbeeld Frankrijk of Italië, kan het zijn dat je een 3c-stekker nodig hebt. Bekijk voordat je op reis gaat dus goed welke je onderweg nodig hebt!
Moet je tol betalen als je elektrisch rijdt?
In sommige landen in Europa kun je vrijstelling voor tol krijgen als je in een elektrische auto rijdt. Voor buitenlandse autorijders is dit helaas niet het geval. Je zult dus, net als een iedere andere bestuurder, tol moeten betalen om op de camping te kunnen komen.
Neem een extra oplaadstekker mee
Het kan zijn dat je oplaadstekker het niet goed doet. Zorg ervoor dat je een extra oplaadstekker meeneemt, zodat je zeker weet dat je je auto op kunt laden.
Hoe werkt het opladen van je auto op de camping?
Op de camping kun je je elektrische auto identificeren met je laadpas. Als je dit hebt gedaan, word de laadpaal vrijgegeven. Voordat je gebruik maakt van de laadpaal, is het wel aan te raden om je eigen provider te checken.
Is de auto volledig geladen? Rijd dan de auto weer naar een algemene parkeerplaats of de parkeerplaats bij de eigen accommodatie, zodat andere mensen gebruik kunnen maken van de laadpaal.
Kan ik de elektrische auto opladen bij mijn eigen accommodatie?
Nee. Er bestaan wel mobiele opladers voor elektrische auto’s. Deze hebben een laadvermogen tot 22 kW. Helaas is het op de campings niet mogelijk om deze te gebruiken. Op een camping heb je vaak maar 12 ampère en een laadstekker heeft ongeveer 16 ampère nodig.
Lees verder
Read more
Weiter Lesen
Leggi di più