kaart klein
Zoek op kaart
Image Map
Sluiten

De top 7 bijzondere plekken in Italië

<i>Wij hebben een aantal bijzondere plaatsen in Italië verzameld, waar je geweest moet zijn. Lees en geniet van een stukje vakantie vanaf je computerscherm!</i>
1. Cinque Terre aan de Ligurische kust
Deze plek bestaat eigenlijk uit 5 vissers dorpjes. Deze vissersdorpjes liggen in de regio Ligurië. Cinque Terre bestaat uit de dorpjes: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Alle dorpen zijn met elkaar verbonden door een netwerk van wandelpaden en treinsporen. Je kunt er voor kiezen om de dorpen te voet te bezichtigen of met de trein. Mocht je het leuker vinden om dit per boot te doen, is dit uiteraard ook mogelijk.

Monterosso al Mare
Monterosso al Mare is het meest noordelijke dorp. Vanuit dit dorp kun je een prachtige wandeling maken naar het hoger gelegen Levanto. Tijdens deze wandeling loop je door prachtige olijfboomgaarden en pijnboombossen. Vanaf Levanto zijn alle 5 de vissersdorpjes van Cinque Terre te zien. Hier kun je prachtige foto’s maken.

Vernazza
Vernazza wordt ook wel het meest pittoreske en fotogenieke van de 5 vissersdorpjes genoemd. Je vindt in Vernazza de smalste en meest kleurrijke straatjes. In Vernazza vind je 00k een uitkijktoren die vroeger deel uitmaakte van het Castello Doria. Het strand van Vernazza loopt direct door in het dorpje, waardoor er in plaats van auto’s, boten ‘geparkeerd’ staan op de straten.

Corniglia
Corniglia is het dorp wat het minst vaak bezocht wordt van alle 5 de dorpjes. Dit komt, omdat het niet direct aan zee ligt, maar aan de top van een berg. Om dit dorpje te bezichtigen, moet je ongeveer 400 traptreden beklimmen. Wanneer je de traptreden beklommen hebt, wacht er een fantastische beloning, namelijk een prachtig uitzicht over de gehele kustlijn!

Manarola
Manarola is het oudste vissersdorp van Cinque Terre. Dit rustige dorpje is gelegen op een klif. Aan het begin van het dorpje is een haven, waar je op de boot kunt stappen voor een tocht langs alle 5 de vissersdorpjes.
Bovenin het dorpje ligt de prachtige basiliek De Chiesa di San Lorenzo. Vanaf dit plein, heb je prachtig uitzicht over het dorpje.

Riomaggiore
Riomaggiore is het meest zuidelijke dorpje van Cinque Terre en is schuin tegen de rosten gebouwd. Dit dorp kenmerkt zich door de typische gekleurde stenen huizen. De huizen zijn in de kleuren: roze, rood en oker. Dit zijn de typische Ligurische kleuren.
In dit dorpje kun je genieten van de leuke winkeltjes, de kleine haven en de italiaanse restaurants.

Overnachten in één van de prachtige vissersdorpjes
Heb je te weinig tijd om alle dorpjes te bezoeken in een dagtrip? Dan kun je ook in Cinque Terre overnachten. Er zijn in alle 5 de dorpjes genoeg hotels te vinden. Het is aan te raden om deze accommodaties van te voren te boeken, omdat de vraag steeds groter wordt. De kamers worden dan ook steeds duurder.
2. Desenzano aan het Gardameer
Desenzano ligt aan de zuidkant van het Gardameer. De stad bevat ongeveer 27.000 inwoners. Het is de grootste stad aan het Gardameer. Desenzano heeft een bruisend centrum, waar veel historie te vinden is. De plaats werd als eerste bewoond door Romeinen. De belangrijkste monumenten van de stad zijn de Duomo en de Castello.

De laatste jaren is Desenzano steeds populairder geworden als het uitgaanscentrum van het Gardameer. Aan het begin van de avond begint het uitgaansleven. Je flaneert over de boulevard of drinkt een cocktail op een terras. Rond een uurtje of 8 is het tijd om een restaurant of pizzeria te bezoeken om heerlijk te dineren, voordat de avond begint.

Wist je dat: er ieder jaar de internationale meerkampwedstrijd Multistars wordt gehouden in het Francesco Ghizzi Stadion.

Markt
Iedere dinsdagochtend is er een markt in Desenzano. De boulevard wordt dan afgesloten voor het autoverkeer. Deze markt bestaat al vanaf de 15e eeuw. De markt heeft een divers aanbod. Je kunt er onder andere lederwaren, lekkernijen, kleding en handbeschilderde keramiek vinden.
3. Bolgheri in Toscane
Bolgheri ligt in de provincie Toscane, welke enorm populair is onder de Nederlandse vakantiegangers. Bolgheri is een kleine plaats ten westen van Toscane en ligt ongeveer 10 km van de kust. Bolgheri staat bekend om de heerlijke wijn die er vandaan komt en de Viale dei Cupressi. Wanneer je Bolgheri in wilt rijden, kom je in een lange straat met aan beide kanten cipressen. Volgens veel mensen is dit de mooiste straat van Italië. De straat is ongeveer 5 km lang en bevat ongeveer 2000 cipressen. De straat is ontstaan in de 19e eeuw.

Historie
Er is veel historie te vinden in dit kleine dorpje. Eén van de meest opvallende gebouwen is het Castello di Bolgheri. Dit is een kasteel wat in opdracht van de graven van Gheradesca gebouw is in de 13e eeuw. In de loop van de eeuwen werd het kasteel regelmatig uitgebreid, waardoor er een prachtig gebouw is ontstaan. Het kasteel heeft een toren met een toegangspoort. Deze is als laatste toegevoegd aan het bouwwerk en is in de 19e eeuw gebouwd. Na deze uitbreiding is er geen uitbreiding meer geweest aan het kasteel.
4. Ferrara aan de Adriatische kust
Bijna de gehele stad wordt omarmd door een stadsmuur. De muur is ca. 9 kilometer lang en is gebouwd in de 15e eeuw.

Kasteel
Wanneer je in het centrum van de stad komt, is er één ding wat gelijk opvalt: het kasteel. In het kasteel zit tegenwoordig een museum en een VVV-kantoor. Het is een logisch punt om je bezoek aan Ferrara te beginnen. In de kelder van het kasteel is een oude gevangenis en op de bovenverdieping, vind je talloze kleurrijke muurschilderingen. Deze vind je in iedere kamer waar je doorheen kunt wandelen.
Ze hebben hier dan ook in iedere ruimte spiegels geplaatst. Dit voorkomt dat je nekpijn krijgt, van het bekijken van de mooie plafonds.

Fietsen door Ferrara
Ferrara is naast een Universiteitsstad ook een heel fietsvriendelijke stad. Na Amsterdam telt Ferrara de meeste fietsen per hoofd van de bevolking!
Bij het VVV-kantoor in het kasteel, kun je verschillende fietsroutes krijgen. In heel de stad kun je dan ook fietsen huren. Het centrum van Ferrara is autovrij, wat het natuurlijk gelijk fietsvriendelijk maakt. Door heel de stad zijn goede fietspaden aangelegd.

Tip! Je kunt een 9 kilometer lange fietsroute maken over de stadsmuur met bastions.
5. Murano en Burano
De eilanden Murano en Burano liggen naast Venetië. Vanaf Venetië kun je met de watertaxi naar de eilanden Murano en Burano.

Burano
Op Burano vind je vooral smalle steegjes, direct aan de kade waar je kan varen in het dorpje. Geniet van alle felgekleurde huisjes die langs de waterkant staan. De vissers die daar wonen, hebben dat bewust gedaan zodat zij de weg terug naar huis nog konden vinden als het mistig was op de vaartocht naar huis. In de restaurantjes op het eilandje smult u van heerlijk vers gevangen vis en verse pasta.

Murano
Murano is het eiland van de glasblazers. Sinds de 12e en 13e eeuw wonen hier de blazers van het beroemde Venetiaanse glas. In het centrum worden hier in verschillende winkeltjes ook een aantal producten verkocht die gemaakt zijn door de glasblazers.
6. San Gimignano in Toscane
San Gimignano is een dorp met 14 torens en staat in het hartje van Toscane. San Gimignano is dan ook één van de bekendste dorpen van de provincie Siena. Het historische centrum van het dorp staat op de UNESCO- Werelderfgoedlijst.
De Torens van het dorp zijn gebouwd tussen de 12e en de 14e eeuw. De 14 torens die tot op de dag van vandaag nog te bewonderen zijn in het dorp, is maar een schim van wat er vroeger allemaal te zien was. Vroeger stonden er namelijk 72 torens in San Gimignano.
7. Pitigliano in Toscane
De stadsmuren van Pitigliano stammen uit de 16e eeuw. Het historische centrum van het dorp is autovrij. Wanneer je door de poorten van het dorp loopt, kom je gelijk uit op een pleintje waar je veel toeristische informatie kunt vinden. Als je verder het dorp in loopt, kom je uit op het belangrijkste plein van Pitigliano. Dit plein heet het Piazza Fortezza Orsini. Hier staat een 17e -eeuwse fontein en een beeld van een man met een ezel. Wanneer je aan de zijkant van het pleintje gaat staan, heb je een adembenemend uitzicht over de vallei.
Wil je meer weten over leuke uitstapjes in Italië? Bel je dan met een van onze collega’s van het Gustocamp-kantoor. Maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer (070) 710 14 16, of stuur een e-mail naar info@gustocamp.nl.
Lees verder
Read more
Weiter Lesen
Leggi di più