Top 10 typische souvenirs uit Italië
<i>Wanneer je op vakantie bent, is er natuurlijk niets leuker dan souvenirs mee te nemen voor de thuisblijvers of voor jezelf? Heb je geen idee wat je mee zou willen nemen? Gustocamp heeft hieronder een aantal inspirerende voorbeelden genoemd!</i>
1. Pinocchio uit Toscane
Als je in de steden Volterra, Florence, San Gimignano of een andere Toscaanse stad loopt, kun je Pinocchio haast niet missen! Pinocchio komt uit de stad Collodi, dit is tevens ook de geboorteplaats van de moeder van de schrijver, die zelf in Florence geboren en getogen is. De naam van de schrijver is Carlo Lorenzini. De Italianen zijn nog altijd hartstikke trots op dit verhaal en dat is logisch! Pinocchio is dan ook wereldberoemd! Ze zijn hier zo trots op dat er zelfs een heus Pinocchio park gebouwd is. In dit park vind je onder andere alle karakters uit het verhaal en kom je veel te weten over de geschiedenis van het verhaal. Met een drietal kermisattracties en een leuke speeltuin voor jonge kids.
2. Limoncello: frisse citroenlikeur
Wie kent het niet? De heerlijke citroenachtige likeur die, het liefst, ijskoud na een maaltijd gedronken wordt. Limoncello wordt bereid in het zuiden van Italië. Traditioneel werd Limoncello gemaakt met citroenen uit de regio van Sorrento. Later werden er ook citroenen gebruikt uit andere regio’s. Limoncello wordt door veel Italianen zelf gemaakt. Voor het beste resultaat kun je het beste 96% pure alcohol gebruiken. Limoncello bevat dan ook 30 tot 35 procent alcohol. 15 jaar geleden werd Limoncello nog op kamertemperatuur geserveerd, inmiddels is dat niet meer zo. Tegenwoordig wordt het ijskoud geserveerd. Limoncello is het allerlekkerste als het rechtstreeks uit de vriezer geserveerd wordt.3. Kleurrijk Murano glas
In de 20e eeuw moesten alle glasblazers verplicht verhuizen naar Murano. Alle glasovens moesten ook verhuizen. Op het eiland Murano waren al enkele glasblazers actief. Toen alle actieve glasblazers vanuit Venetië naar Murano verhuisd zijn, ontstond er ook een heuse vereniging. Iedereen die aan glasblazen deed, moest hier ook lid van zijn. Wilde ze ergens anders heen gaan om de hobby uit te oefenen, dan werden ze ook flink gestraft. De geheimen en recepten van de glasproductie werden van generatie op generatie doorgegeven. Muranoglas wordt, net als gewoon glas, gemaakt van zand. Tegenwoordig worden er ook cursussen glasblazen gegeven op het eiland. Nog steeds is het Murano glas enorm populair onder de toeristen. Dit komt door de leuke patronen en kleuren die gebruikt worden. 4. Cantuccini koekjes
Cantuccini koekjes zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes. Deze koekjes hebben veel ingrediënten. Er zitten niet alleen amandelen in maar ook amaretto, meel, suiker, kardemom, kaneel, steranijs en kruidnagel. Wanneer je de koekjes zelf bakt, moeten ze net zoals beschuit 2 keer gebakken worden. Cantuccini koekjes worden vaak geserveerd als dessert met Vin Santo. Deze koekjes hoor je bij een zoete dessertwijn te drinken. Vroeger was Vin Santo gedronken als miswijn, alleen at de pastoor er geen koekjes bij????5. Venetiaanse maskers
Deze maskers zijn typerend voor het carnaval feest in Venetië. Sinds 1296 worden de maskers al gedragen. Hoe het precies is ontstaan is onduidelijk. In de winkels vind je verschillende maskers. De meest bekende zijn de Dottore Peste, Bauta en Moretta. Heb je je altijd al afgevraagd wat de betekenis hiervan is?
De
Dottore Peste
werd oorspronkelijk gebruikt door artsen die de slachtoffers van de pest moesten behandelen. Dit deden zij om de stank tegen te gaan en besmetting te voorkomen. De maskers hebben een groot gedeelte bij de mond en glazen oogkleppen. Hier konden de artsen destijds geparfumeerde tissues in bewaren.Het
Bauta
masker is een wit masker met een verlengde punt onder de neus, waardoor de mond bedekt is. Dit masker vertegenwoordigd intrige, geheimen en mysterie. Dit masker wordt vaak gedragen met een jas, zwarte cape en een hoed.De
Moretta
is van oorsprong Frans. Deze zwart fluwelen maskers zijn ovaalvormig en bedekken het gehele gezicht. Vaak gaan deze maskers gepaard met sluiers en hoeden. Deze maskers zijn ook alleen voor vrouwen gemaakt. De maskers zijn in bijna alle souvenirs shops te koop. De prijzen verschillen tussen de 15 en 200 euro. De simpele maskers zijn vaak wat goedkoper en de authentieke maskers zijn wat duurder.6. Olijfolie extra vergine
Olijfolie wordt voornamelijk in Toscane gemaakt. Hier vind je velden vol met olijfbomen. Je kunt de olijfolie gewoon in de supermarkt kopen, maar dit is ook goed verkrijgbaar langs de weg. Het assortiment is heel erg breed. Denk bijvoorbeeld aan de variaties met rode peper, rozemarijn, knoflook, tijm, sinaasappel en truffel. De extra vergine is olijfolie van de eerste persing, de duurste kwaliteit.7. Italië schoenenland
Italië is het walhalla voor mode, maar ook zeker voor de schoenen. Als je aan Italiaanse schoenen denkt, denk je aan dure, luxe, stijlvolle handgemaakte schoenen. Bijna iedereen heeft een paar mooie en stijlvolle Italiaanse stappers in zijn of haar assortiment. Ze hebben dan ook een breed assortiment, van pumps tot slippers, het is er allemaal! De meeste schoenen zijn van leer gemaakt. Italiaanse schoenen staan hier dan ook bekend om. 8. Pasta in alle kleuren, soorten en maten
Pasta kun je kopen in alle kleuren, soorten en maten. De verschillende kleuren zijn groen, wit en rood, net zoals in de vlag van Italië! Er zijn enorm veel verschillende soorten pasta. Denk aan ravioli, pennen, spaghetti, fusilli, farfalle en tortellini. De vormen van de pasta verschillen dan ook per soort. Je hebt wokkels, lange slierten, schelpen of gevulde pasta. Ieder soort eet je dan ook met een andere saus. Pennen worden altijd geserveerd met een vleessaus, tortellini wordt vaak opgevuld met kaas, gehakt of rauwe ham. Ravioli is een gevulde pasta, deze wordt dan vaak geserveerd met een tomatensaus. De binnenkant hiervan kan gevuld zijn met vlees, vis, gevogelte, kaas of groente, eigenlijk alles wel! Farfalle wordt ook wel een vlinderpasta genoemd. De farfalle kan met bijna alle sauzen worden geserveerd. Fusilli is een pasta wat op een spiraal lijkt en zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Deze pasta is ook lekker om in een pasta salade te gebruiken. 9. Albast steen
In het plaatsje Volterra wordt albast gewonnen. Dit is de enige plek in Italië waar dit mogelijk is. Albast is een kalkachtige, zachte steensoort die bewerkt kan worden tot prachtige kunstwerken. Als je hier in de stad loopt, vind je in bijna alle winkels albast stenen, sieraden en beeldjes. Rond de 17e en 18e eeuw herontdekte de ambachtslieden de oude kunst. Er bestaan 4 soorten albast: scaglione, bardiglio, pietra a marmo en agato. Het verschil hier tussen is de kleur. De kleur varieert van wit tot donkerbruin. Scaglione is bijna doorschijnend. Bardiglio is een grijs gekleurde albast, pietra a marmo is wit alblast en zoals de naam al zegt het lijkt heel erg op marmer. Tot slot is er nog agato, dit is bruin albast, wat soms een rode tint kan hebben. Alle soorten worden bewerkt met een vijl, beitel of werkbank. De materialen die gebruikt worden zijn afhankelijk van wat voor beeld, vaas of sieraad er gemaakt wordt. Wanneer het beeldje de gewenste vorm heeft gekregen en af is, wordt het gepolijst. Dit zorgt ervoor dat het beeldje een mooie gladde en glanzende laag krijgt.10. Parmezaanse kaas en Grana Padano
Ondanks dat er altijd geroepen wordt dat Nederlanders kaaskoppen zijn, zijn de Italianen ook gek op kaas! De twee meest bekende kazen zijn Parmezaanse kaas en Grana Padano. Heerlijk over de pasta, maar ook lekker uit het vuistje. Parmezaanse kaas komt uit de regio Parma en heeft een lange rijpingstijd. Grana Padano is vernoemd naar de Povlakte. Grana Padano wordt in bijna heel Noord – Italië gemaakt, namelijk van de Povlakte tot aan de Dolomieten. Beide kazen kun je vacuüm verpakt kopen, zodat je deze gemakkelijk mee kunt nemen naar Nederland. Smullen!Wilt je ook een mooi souvenir meenemen uit Italië? Je kunt je zomervakantie bij Gustocamp boeken! Wil je persoonlijk advies? Bel dan met een van onze collega’s van het Gustocamp-kantoor. Maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer (070) 710 14 16, of stuur een e-mail naar info@gustocamp.nl.
Lees verder
Read more
Weiter Lesen
Leggi di più