kaart klein
Zoek op kaart
Image Map
Sluiten

De top 10 mooiste steden aan de Adriatische kust

<i>Ben je op zoek naar culturele uitstapjes tijdens je vakantie? Dan ben je aan de Adriatische Kust aan het juiste adres! De Adriatische Kust kent enorm veel historie, die zeker de moeite waard is om te gaan bekijken! We hebben een overzicht van leuke Italiaanse steden aan de Adriatische kust voor je in een top 10 gezet!</i>
1. De toeristische trekpleister Venetië
Jaarlijks komen er zo’n 20 miljoen toeristen naar Venetië om de stad te bewonderen. Je kunt de stad op verschillende manieren verkennen. Je kunt bijvoorbeeld een boottocht doen langs een hoop mooie plekjes. Je vaart dan onder andere onder bekende bruggen, zoals Ponte di Rialto, Ponte dei Sosporo (Brug der Zuchten) en langs indrukwekkende paleizen.
Het bekendste plein in Venetië is natuurlijk het piazza San Marco. Dit plein maakt onderdeel uit van de UNESCO lijst. Ondanks dat, is het de vraag, hoe de toekomst van het plein eruit zal zien. Uit verschillende metingen die er gedaan zijn, blijkt dat het plein stukje bij beetje te kampen heeft met de stijgende zeespiegel. In de herfst en winter gebeurt het nu al wel eens, dat je natte voeten kunt krijgen, omdat bij hoogwater het plein onder water komt te staan.
2. Met de boot baar de prachtige eilanden Murano, Burano en Torcello
Wanneer je het slenteren door de stad zat bent, is een heerlijk boottocht naar de eilanden Murano, Burano en Torcello een leuke afwisseling. Murano is het eiland van de glasblazers. Sinds de 12e en 13e eeuw wonen hier de blazers van het beroemde Venetiaanse glas. In het centrum worden hier in verschillende winkeltjes ook een aantal producten verkocht die gemaakt zijn door de glasblazers. Op Burano vindt je vooral smalle steegjes, direct aan de kade waar je komt varen in het dorpje. Geniet van alle felgekleurde huisjes die langs de waterkant staan. De vissers die daar wonen, hebben dat bewust gedaan zodat zij de weg terug naar huis nog konden vinden als het mistig was op de vaartocht naar huis. In de restaurantjes op het eilandje smult u van heerlijk vers gevangen vis en verse pasta. Torcello is een stuk groener dan de andere twee eilanden. Op dit eilandje wonen slechts 20 mensen. In de zomermaanden krijgen deze mensen gezelschap van de medewerkers van de restaurants, die op dit eiland verblijven. Er zijn een aantal smalle wandelpaadjes te vinden, om heerlijk over het eiland te dwalen. Op het eiland staat ook een kerk met een kerktoren die je kunt beklimmen. Wanneer je boven op de top staat, kun je in de verte Murano en Burano zien liggen. Een spectaculair uitzicht!
3. De rijke geschiedenis van Padua
Padua staat voornamelijk bekend om de oude universiteit die er staat. De stichting van de universiteit in 1222 was van groot belang voor de stad. De bekende wetenschappers Galileo Galilei en Newton hebben hier altijd les gegeven. De naambordjes van de wetenschappers pronken nog altijd aan de muren van de binnenplaats Palazzo del Bo. In de stad zijn veel mooie paleizen te vinden, waarvan het Palazzo della Ragione de spectaculairste is door alle bijzondere muurschilderingen. De bouw van dit paleis heeft maar liefst 100 jaar geduurd. Het grootste kenmerk van het Palazzo della Ragione zijn de plafondschilderingen. Deze zijn gemaakt door Giotto di Bondone. In de 18e eeuw is het dak helaas ingestort, waardoor zijn werken verloren zijn gegaan.
4. Cultuur snuiven in Bologna
In Bologna zijn er enorm veel bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Deze kun je afwisselen met een relax middagje in één van de vele parken in de stad. De bus- en treinverbindingen van en naar de stad zijn goed geregeld. In het historische centrum van de stad zijn er mooie kerken te vinden. Er lijkt geen einde aan te komen. In totaal is er in de stad meer dan 40 kilometer aan portico’s te vinden. In de zomer beschermen deze tegen de warme zon. Ook is er in de stad een aantal musea te vinden die de moeite waard zijn om een bezoekje aan te brengen.
In de stad vindt je ook veel street art. Dit is allemaal begonnen tijdens de tentoonstelling van Arte di Frontiera in het jaar 1984. De street art is de laatste jaren pas echt populair geworden.

Tip! Maak een Bologna fietstocht door het moderne deel van de stad, langs graffiti en fantastische muurschilderingen.
5. Treviso, ook wel klein Venetië genoemd
Honderden jaren geleden stond Treviso nog bekend als een klein vissersdorpje, terwijl het nu uitgegroeid is naar klein Venetië. Het historische centrum van Treviso is omringd door middeleeuwse muren en forten. Hier kruisen de 2 rivieren de Kania en de Silas. In de wijk Vicolo Molinette kun je door een groot park wandelen, waar je onderweg een prachtige oude molen kunt bezichtigen, die tot de dag van vandaag nog altijd werkt.

Wist je dat Treviso de thuisbasis is van de bekende kledingketens Lotto Sport Italia en Benetton?
6. Shoppen in het winkelcentrum van Lido di Jesolo
In Lido di Jesolo is er een groot winkelcentrum waar je goed kunt vertoeven. Hier scoor je met gemak een nieuwe zomerse outfit of de bikini die je altijd al wilde hebben. De belangrijkste trekpleister van Lido di Jesolo is het strand. Het strand is ongeveer 16(!) km lang en het middelpunt van het dorpje. Aan de oost kant van Lido di Jesolo vindt je een gebied met prachtig groene wandelroutes. In Jesolo bevindt zich ook een mooi aquarium met tropische vissen en andere bijzondere dieren die je onder andere kunt bewonderen in de tunnel van Sea Life.
7. Vicenza, minder bekend, maar zeker niet minder mooi
Vicenza is de stad van Andrea Palladio (1508 - 1580). Hij was metselaar van beroep en werd de invloedrijkste architect van deze tijd. In en rond de stad staan veel bouwwerken die hij heeft gemaakt. De stijl die hij maakte staat bekend als het Palladianisme. Deze stijl, die zich kenmerkt door eenvoud en harmonie, verspreidde zich naar Engeland en andere Europese landen.
8. Het fietsvriendelijke Ferrara
In de stad Ferrara hangt een gemoedelijke sfeer. De omgeving is voornamelijk groen, waardoor het ideaal is om met kinderen op de fiets te verkennen. In de stad kom je dan ook veel fietsverkeer tegen. Na Amsterdam, telt Ferrara de meeste fietsen per hoofd van de bevolking! Het centrum van de stad is bijna helemaal autovrij. Aan de rand van Ferrara ligt een vervallen villa, met een grote parkachtige tuin.
In het centrum van Ferrara kun je iets bijzonders bij de koffie krijgen. Ferrara staat bekend om de coppia. Dit is een wit broodje met een knoop in het midden en vier uitstekende hoorntjes. Het lijkt wel wat op een krab, maar volgens de barista moeten die hoorntjes de benen van een man en een vrouw voorstellen die in de knoop zijn geraakt, vandaar ook de naam coppia.
9. Het historische centrum van Ravenna
Ravenna is niet gelijk de eerste stad waar je aan denkt, als je aan Italië denkt. Toch is dit één van de mooiste steden van het land. In de stad vindt je onder andere onwijs mooie mozaïek stukken. Het historische centrum van Ravenna staat er vol mee. De Byzantijnse mozaïek stukken, staan daarom ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst!
Op Piazza del Popolo, het bekendste plein van Ravenna, vindt je elke week een kleine groente- en fruitmarkt.
10. Het vissersdorp Caorle
Caorle is een echt vissersdorp. In het oude autovrije gedeelte van Caorle vindt je de traditionele vissershaven. In het oude centrum vindt je voornamelijk pastelkleurige huisjes waar veel straatjes en pleintjes te vinden zijn. De vissen die gevangen worden door de lokale vissers, worden op de plaatselijke markt in Duna Verde verkocht. Deze vers gevangen vis wordt ook in de restaurants verkocht.
In Caorle bevinden zich ook langgerekte stranden. De grote klokkentoren zie je vanuit elk punt in de stad te zien is. Je ijkpunt naar het centrum.
Ben je benieuwd welke van onze campings in de buurt liggen van deze mooie steden? Bekijk onze campings aan de Adriatische kust:
- Camping Pra’ delle Torri
- Camping Sant Angelo
- Camping Garden Paradiso
- Camping Union Lido
- Camping Marina di Venezia
- Camping Spiaggia e Mare
- Camping Tahiti

Wil je meer weten over de Adriatische kust? Bel je dan met een van onze collega’s van het Gustocamp-kantoor. Maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer (070) 710 14 16, of stuur een e-mail naar info@gustocamp.nl.
Lees verder
Read more
Weiter Lesen
Leggi di più