kaart klein
Zoek op kaart
Image Map
Sluiten

Met de auto op vakantie naar Italië

<i>Wie aan Italië denkt, denkt aan een autovakantie. Gezellig spelletjes doen op de achterbank, liedjes zingen en genieten van het prachtige uitzicht. Maar wat heb je nu precies nodig op zo’n autovakantie naar Italië? En wat moet je verplicht meenemen?</i>

Wat moet er verplicht mee in de auto?


Gevarendriehoek mee op autovakantie


Het is verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Wanneer je betrokken bent bij een ongeval of bij pech is het gebruik van een gevarendriehoek verplicht om neer te zetten. Dit is verplicht bij alle weersomstandigheden.

Veiligheidshesje ook verplicht in Italië


Niet alleen de bestuurder van de auto, maar alle inzittende moeten verplicht een veiligheidshesje dragen wanneer ze de auto uit moeten door pech of een ongeluk in het donker of met slecht zicht als ze stilstaan op de weg. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).

EHBO kit in de auto


Een EHBO kit is verplicht om mee te nemen in de auto.

LET OP!

Als je een auto ter plaatse huurt, altijd controleren of de bovengenoemde items aanwezig zijn in de auto.

TIP:

Neem altijd een reservesleutel mee op autovakantie. Bewaar deze op een andere plaats dan in de auto zelf. Mocht je er één kwijtraken dan kun je altijd de auto openen en starten met de andere sleutel.

Heb ik een milieusticker / vignet nodig?


Vignet verplicht in Oostenrijk of Zwitserland


Het is verplicht om in Oostenrijk of Zwitserland met een Vignet te rijden. Het Autobahnvignet kun je bij de ANWB- winkel in de buurt kopen of onderweg bij een tankstation tegen de grens aan. Je kunt de vignetten kopen voor verschillende periodes. In Oostenrijk heb je de keuze tussen: 10 dagen (ca. €11,95), 2 maanden (ca. €29,15) of 1 jaar (ca. €90,25).
Voor Zwitserland is het een vignet voor standaard 1 jaar (ca. €37,70).
Gedurende de periode dat je in die landen bent, moet je in bezit zijn van een geldig aankoopbewijs. Op dit bewijs kun je zien of het vignet bij een geldig verkooppunt is gekocht.

Milieusticker Duitsland


Op de snelwegen van Duitsland heb je geen milieusticker nodig. Mocht je van de snelweg af gaan, dien je in bezit te zijn van deze sticker. De milieuzones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Je kunt bepaalde gebieden alleen inrijden als je in bezit bent van de juiste sticker. De milieusticker kun je online bestellen of in een ANWB-winkel halen voor ca. €13,95. Deze sticker gaat op kenteken van de auto.

Tolwegen in Italië


Als je met de auto door Italië rijdt, kun je tolwegen tegen komen. Bijna alle hoofdwegen in Italië zijn namelijk tolwegen. Het is afhankelijk van het vervoersmiddel welk bedrag je moet betalen. Dit komt door de verschillen in gewicht van de auto’s (personenauto’s, vrachtwagens, caravans, campers etc.).
Je kunt bij de tolpoortjes altijd met pinpas/creditcard of contant betalen. De bekende creditcards worden geaccepteerd.
Het kan ook zijn dat de betaling mislukt, hiervoor is een servicecentra aanwezig en staat aangegeven als Punto Blu, dat betekent blauwe stip.

Verkeersregels in Italië


Ondanks dat het niet altijd zo lijkt, zijn er strenge verkeersregels in Italië. Hieronder hebben wij er een paar voor u geselecteerd.

Mobiele telefoon


Zowel de bestuurders van een auto als die van een fiets mogen tijdens het rijden geen mobiele telefoon vast houden. Dit geldt ook voor als je stilstaat voor een stoplicht of in de file staat. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Italiaanse voorrangsregels


Bij een gelijkwaardig kruispunt heeft altijd de bestuurder die van rechts komt voorrang, tenzij dit anders is aangegeven. Als op een gelijkwaardige kruising twee elkaar tegemoetkomende bestuurders linksaf willen slaan, dan moeten zij voor elkaar langs gaan.

Rotondes in Italië


Bijna alle rotondes in Italië zijn voorzien van haaientanden of verkeersborden. Als er bij een rotonde geen verkeersborden of haaientanden staan, hebben de bestuurders van rechts voorrang. Wees wel voorzichtig bij dit soort rotondes, want niet alle bestuurders zijn op de hoogte van deze regel.

Signalering flitspalen in Italië


Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) toegestaan. Echter is het gebruik en meenemen van radardetectieapparatuur verboden in Italië.

Italiaanse verkeersboete met strafpunten


Dit brengt ons gelijk bij het volgende onderwerp, namelijk de verkeersboetes.
Als je in Italië een boete krijgt, gaat dit via een strafpuntensysteem. Dat geldt ook voor buitenlanders (vakantiegangers). Als je in totaal 20 punten hebt verzameld, wordt je rijbewijs afgenomen voor een periode variërend tussen de 6 en 24 maanden. De bestuurder van de auto krijgt de punten. Als de bestuurder niet de kentekenhouder is, zal de kentekenhouder de persoonsgegevens van de bestuurder moeten verstrekken. Weigeren is strafbaar.

De bedragen van de boetes variëren heel erg. Hieronder vindt je een paar voorbeelden:
Geen verlichting overdag: ca. €41,-.
Stilstaan of parkeren waar het verboden is: ca. €41,-.
Rijden zonder gordel: ca. €80,-.
Overschrijden doorgetrokken streep: ca. €80,-.
Overtreding inhaalverbod: ca. €85,-.
Gebruik van mobiele telefoons: ca. €160,-.
Door rood licht rijden: ca. €160,-.
Het niet verlenen van voorrang: ca. €162,-.
Boetes voor ernstige overtredingen, begaan tussen 22.00 en 07.00 uur worden met 30% verhoogd. Bijvoorbeeld snelheidsovertreding of rijden door rood licht.

Als je niet direct betaald, kan dit gevolgen hebben op het bedrag van de hoogte van je boete. Betaling van de boete moet in het proces-verbaal worden aangetekend.

Tanken tijdens uw Italiaanse autovakantie


In Italië zijn alle brandstoffen verkrijgbaar. De meeste hiervan zijn ook bij alle tankstations verkrijgbaar.
Bij tankstations kun je kiezen of je contact of met pinpas/creditcard betaald worden. Bij vrijwel alle tankstations langs snelwegen en bij 80 procent van de tankstations langs andere wegen worden creditcards en bankpassen geaccepteerd.

Benzine


Benzine, ook wel euro 95 loodvrij genoemd is goed verkrijgbaar. In het Italiaans staat dit vaak aangegeven als Benzina Senza Biombo.

Superplus 98 loodvrij wordt afhankelijk van de maatschappij aangeboden onder verschillende namen. Dit kan aangegeven zijn onder de volgende namen: Premium, BluSuper, HiPerform en heet vaak in het Italiaans Benzina Super Senza Piombo Plus.

Voor de oudere benzineauto’s die wel loodhoudende benzine nodig hebben, kun je bij het pompstation een lood vervangend middel te koop wat je aan de benzine toe kunt voegen.

Diesel


Diesel is bij alle tankstations goed verkrijgbaar. Diesel wordt aangegeven onder de naam: Diesel of Gasolio.

E85


E85 (Benzina E85/Etanolo E85) is een biobrandstofmix van 15% benzine en 85% bio-ethanol die alleen bedoeld is voor speciale flexifuelauto's.
Let op: E85 is niet geschikt voor gewone benzineauto's!

Aardgas


Aardgas (Metano/M) is verkrijgbaar bij ongeveer 1000 tankstations in Italië.

LPG


LPG is niet bij ieder tankstation verkrijgbaar. In het midden en noorden van Italië is LPG goed verkrijgbaar. LPG wordt aangegeven als GPL, dit betekend Gas Liquido Propano.

Tips om goedkoper te tanken


Bij een pomp met zelfbediening is de brandstof meestal goedkoper dan bij een pomp met bediening. In Italië zijn de brandstofprijzen bij tankstations die niet langs de snelwegen liggen, een stuk lager dan de tankstations die op of aan de snelweg liggen. Voor tankstations met de laagste prijzen, kun je via de onderstaande link kijken:
https://www.prezzibenzina.it/

Pechhulp in Italië tijdens uw autovakantie


Het kan zijn dat je onderweg pech krijgt met de auto. Dit is natuurlijk nooit leuk als je onderweg bent in het buitenland. Er zijn meerdere verzekeringen of lidmaatschappen die je kunnen helpen tegen autopech. De maatschappij waar je de verzekering hebt afgesloten, kun je dan het beste contacteren voor advies.
Lees verder
Read more
Weiter Lesen
Leggi di più