kaart klein
Zoek op kaart
Image Map
Sluiten

15 spelletjes voor onderweg!

<i>Hoe houd je het leuk op de achterbank?! Als u met de auto op vakantie gaat, vervelen sommige kinderen zich al wanneer u net de snelweg op rijd. “Mam, Pap, hoe lang is het nog rijden” of “duurt het nog lang?” en “ik verveel me!” zullen vast herkenbaar zijn. Dit kunt u gemakkelijk oplossen door simpele spelletjes te spelen.</i>

Wie ben ik?


Dit kent iedereen van het spel waarbij u een soort houder op uw hoofd krijgt waar u een kaartje in kunt stoppen. Op de kaartjes staan dan bijvoorbeeld voorwerpen of dieren. De kaarthouders heeft u in de auto niet nodig, je kunt ombeurten spelen. Neem een persoon, voorwerp of dier in gedachten. De andere personen moeten er door middel van vragen achter komen wat of wie het is. U mag alleen vragen stellen die met ja of mee te beantwoorden kunnen worden. Degene die als eerste het voorwerp of de persoon heeft geraden wint. Degene die het potje wint, mag vervolgens iets of iemand bedenken.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet


Dit spel heeft eigenlijk geen uitleg meer nodig. Iedereen is bekend met deze spelregels. Dit spelletje kunt u doen met zo veel mensen als u zelf wilt. 1 iemand neemt iets in gedachte en zegt: “ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is (bijvoorbeeld) groen”. Vervolgens mogen de andere spelers raden wat het is. Degene die het als eerste geraden heeft, mag als volgende wat bedenken.

Het rekenspel


Met dit spelletje houdt u niet alleen uw kinderen bezig, maar leert u ze ook nog eens goed rekenen. Het is de bedoeling dat u met de uitkomst van een som weer een nieuwe som maakt. U kunt bijvoorbeeld starten met 5 + 4 = 9, de volgende begint u met 9 + …… en zo verder. Op een speelse wijze kunt u ze zo zelfs de tafels leren waar ze op school bijvoorbeeld moeite mee hebben.

Verzamel zoveel mogelijk landcodes van kentekens


Op iedere nummerplaat staat een landcode waar de auto vandaan komt. Bij Nederland is dat NL, bij Duitsland D en bij België B. U kunt hier een spelletje van maken door deze allemaal op te schrijven. Op de rit naar Italië, waarbij u zo’n 14 tot 1500 km moet rijden, komt u heel veel verschillende nationaliteiten tegen. U kunt dit samen met de kinderen spelen, zij proberen te raden waar de landcodes vandaan worden en als het ze niet lukt, kunt u ze natuurlijk een klein beetje helpen.

Woordenslang met dieren


U kunt een hele lange woordenslang maken. U kunt dit met zoveel spelers doen als u zelf wilt. De eerste begint bijvoorbeeld met Konijn, de tweede persoon moet dan een dier bedenken met de N. Bijvoorbeeld Nijlpaard, de volgende zegt dan weer een dier met de D en zo gaat u door tot u de hele dierentuin gehad hebt!

Geen ja geen nee geen uh / Het verboden spel!


Beantwoord vragen zonder de verboden woorden te gebruiken. U kunt zelf het verboden woord bedenken. Dat kan zijn ‘ja’, ‘nee’ of ‘uh’, maar u kunt ieder woord gebruiken wat u wilt. Als u hebt afgesproken welk woord of welke woorden dat zijn, kunt u een gesprek met elkaar gaan voeren. Dit kan over van alles zijn. U kunt hierdoor de meest leuke gesprekken hebben, doordat u of uw kind dat bepaalde woord probeert te ontwijken.

Wat doe je liever? Dilemma’s


Dit spelletje kunt u spelen, wanneer, waar en met wie u wilt. Op de achterbank in de auto is hier een goed voorbeeld van! Bedenk om en om een dilemma waar de andere uit moeten kiezen. Zou u liever vogelspinnen als huisdieren hebben of zou u liever schorpioenen als huisdier hebben? Of zou u liever vingers als tenen hebben of tenen als vingers? U kunt ze met alle onderwerpen bedenken. Hoe gekker, hoe beter!

Bingo met nummerborden


Dit spelletje is het handigste om thuis alvast voor te bereiden. U kunt op internet verschillende bingokaarten uitprinten die u kunt gebruiken. Ook is het handig om bij dit spel een aantal stiften of pennen mee te nemen. Wanneer iedereen, behalve natuurlijk de bestuurder, een kaart en stift in zijn of haar handen heeft, kan het spelletje beginnen. Voor de cijfers 1 t/m 9 staat een 0. De spelers die als allereerst alle getallen heeft, roept ‘BINGO’ en heeft gewonnen. U kunt er zelf voor kiezen om een prijsje mee te nemen voor de winnaar.

Supermarktspel


Dit geheugenspelletje is leuk om met iedereen uit de auto te spelen! Ook de bestuurder kan hier aan meedoen. Iemand begint met de letter A en noemt een supermarktproduct op met de A. De volgende bedenkt een woord met de letter B. Deze speler noemt alle voorgaande producten op en zo gaat u verder. Degene die als laatste alle producten kan opnoemen, heeft het spel gewonnen.
U kunt dit spel natuurlijk ook met sporten doen of dieren of plaatsnamen.

Ik ga op reis en ik neem mee


Iedereen kent dit spel wel. U begint met “ik ga op reis en ik neem mee” en u begint met bijvoorbeeld zwembroek. De volgende vult dit aan met een strandlaken en degene daarna vult dit aan met slippers. Zo kunt u van alles bedenken wat je meeneemt op vakantie en u zult er versteld van staan hoe veel dingen u mee kunt nemen op vakantie. Dit spelletje is goed om het geheugen van iedereen te testen.

Helaas – Gelukkig spel


U kunt van iets negatiefs altijd iets positiefs maken! Dit kunt u ook aan uw kinderen doorgeven door dit spelletje te spelen. U laat 1 van de 2 een negatieve zin bedenken, waar de ander dan weer iets positiefs van moet maken. Denk bijvoorbeeld aan: “Helaas duurt deze autorit naar Italië nog super lang!” Waar de ander dan op kan antwoorden: “Gelukkig is het daar wel lekkerder weer dan in Nederland!” U kunt dit met alle onderwerpen doen, school, sport of vakantie, u kunt het zo gek niet bedenken!

Gekke woorden maken met nummerplaten


Met de letters op een nummerplaat kunt u van alles maken. U kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld voor- en achternamen te verzinnen met de letters die er zijn op een nummerbord. U kunt dit ook combineren met de cijfers op de nummerplaten. Maak bijvoorbeeld met de naam die u bedacht hebt vervolgens een zin met de cijfers die ook op de nummerplaat staan.

Kamertje verhuren


Bij dit spelletje heeft u pen en ruitjespapier nodig om dit te kunnen spelen. U moet er voor zorgen dat u meer ‘kamers’ verhuurd als uw tegenstander. Het blaadje staat vol met puntjes of ruitjes. Deze moet u om en om verbinden door middel van een streepje, iedere speler zet 1 streepje per beurt. Als u een hokje dicht kan maken heeft u een kamer verhuurd en mag u uw voorletter erin zetten. Degene die aan het einde de meeste kamers heeft verhuurd, heeft het spel gewonnen!

Raad het Liedje!


Eén voor één kunt u een liedje neuriën. De andere spelers moeten om en om proberen te raden wat het liedje is. U kunt hier verschillende rondes mee doen met bijvoorbeeld verschillende categorieën. Degene die als eerste het liedje raadt, mag als volgende een liedje bedenken en neuriën.

Galgje


1 iemand bedenkt een woord en schrijft het aantal streepjes van het woord op papier. 1 voor 1 gaat u de letters proberen te raden die in het woord zitten. Als u een fout maakt, wordt er een streepje van de galg getekend. U kunt dus maar een beperkt aantal fouten maken. Als u een poppetje aan een galg ziet hangen bij de foute antwoorden, heeft u helaas het spelletje verloren. De galg bestaat uit verschillende streepjes, per fout komt er 1 streepje te staan op papier.

Uw favoriete spelletjes voor onderweg uitgekozen?


Gustocamp heeft voor u de campings met de mooiste en spectaculairste zwemparadijzen op een rijtje gezet. Zo weet u zeker dat tijdens de vakantie de kinderen zich geen moment kunnen vervelen! Wilt u persoonlijk advies? Belt u dan met een van de collega’s van het Gustocamp-kantoor.
Bel dan op telefoonnummer (070) 710 14 16 (maandag t/m vrijdag 9.30 uur tot 17.30 uur) of stuur een e-mail naar info@gustocamp.nl.
Lees verder
Read more
Weiter Lesen
Leggi di più