kaart klein
Zoek op kaart
Image Map
Sluiten

ABC over Italië

<i>Het Italiaanse alfabet bestaat uit minder letters dan het Nederlandse alfabet. Het Nederlandse alfabet bestaat uit 26 letters en het Italiaanse alfabet uit 21 letters. In dit artikel vindt je allerlei woorden die je doen denken aan Italië.</i>
A van Aperol Spritz
Aperol is een Italiaans likeur die oorspronkelijk geproduceerd werd door de Barbieri Company. Tegenwoordig wordt het drankje geproduceerd door Campari. Het drankje stamt uit 1919, maar werd pas na de Tweede Wereldoorlog populair. Het is een oranje aperitief die gedronken wordt in de gebieden Venetië, Padova, Verona en aan het Gardameer.
B van Bocelli
Andrea Bocelli is een zanger die zowel klassiek als populaire muziek zingt. Hij zingt tevens ook in enkele opera’s. Hij heeft vanaf zijn geboorte een oogziekte en sinds zijn 12e is hij volledig blind. Sinds een aantal jaar heeft hij zijn eigen openlucht museum. Het openlucht museum van Andrea Bocelli heet Teatro del Silenzio. 364 dagen per jaar is het helemaal stil in het theater. 1 zomeravond in het jaar geeft Andrea Bocelli hier een concert. Het theater staat in het plaatse Lajatico, waar Andrea Bocelli vandaan komt. Al meer dan 10 jaar wordt dit concert georganiseerd.
C van Cappuccino
Deze koffie is de bekendste koffievariant. Cappuccino is een espresso met warme melk en melkschuim en wordt alleen gedronken in de ochtend voor 11.00 uur. Als je in Italië na de ochtend nog een cappuccino besteld, moet je niet raar op kijken dat de ober het kan weigeren te serveren. Dit is namelijk ‘voor je eigen gezondheid’.
D van Dialecten
De Italiaanse standaardtaal is gebaseerd op het dialect van Toscane. Het interessante is dat de vele talen in Italië allemaal onafhankelijk van het Latijn zijn ontwikkeld. Eeuwenlang, tot 1861, was Italië onderverdeeld in een aantal verschillende staten, onder buitenlandse heerschappij. Die hadden naast het “standaard” Italiaans allemaal hun eigen regionale taal.
E van Etna
De Etna is de meest actieve vulkaan van Europa. De vulkaan bevindt zich op het eiland Sicilië. Hij is ruim 3.300 meter hoog en is sinds 14 Juli 2019 weer actief. De Etna bestaat uit 2 kraters en een grote kloof. De kloof is ontstaan door een aardverschuiving tijdens een uitbarsting.

Wist je dat de Etna sinds 21 Juni 2013 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat?
F van Familie
In Italië is familie heel erg belangrijk. Wanneer bijvoorbeeld opa en oma niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, nemen de kinderen ze in huis. Dit gebeurd vooral op het platteland. Samenwonen zonder getrouwd te zijn, is niet gebruikelijk. Je hoort vanuit huis te trouwen en voor die tijd werk je hard om genoeg geld te sparen om je huis in te kunnen richten. Wanneer er een kindje wordt geboren, wordt deze altijd vernoemd naar een familielid. De eerste zoon wordt vernoemd naar de vader van de vader, de tweede zoon naar de vader van de moeder. De eerste dochter wordt vernoemd naar de moeder van de vader, en de tweede dochter naar de moeder van de moeder.
G van Garden Paradiso
Sinds de zomer van 2020 hebben wij camping Garden Paradiso aan ons assortiment toe mogen voegen. Camping Garden Paradiso is een goed verzorgde camping met fleurige, bloemrijke straatjes. Direct aan zee gelegen met een fijn zandstrand en mooie blauwe lagunes. De camping ligt in een pijnbomenbos. Dit zorgt voor aangename schaduw bij de accommodatie. De schaduwrijke plaatsen, hoogstaande animatie, een heerlijk strand en de ligging vlakbij Venetië en Lido di Jesolo maken van deze camping een echte topper!!
H van Hoogseizoen
Het hoogseizoen loopt van begin Juli tot eind Augustus. De beste tijd om naar Italië te reizen is dan ook in de zomer. In de maanden mei tot en met september zal het dan ook druk zijn in Italië. Met name de noord Italiaanse regio’s en de bekende meren zijn heel erg populair.
I van Isola
Isola is het Italiaanse woord voor Eiland. Italië heeft een stuk of 10 eilanden. De 4 bekendste eilanden van Italië zijn Sicilië, Sardinië, Capri en Elba. Smaken verschillen en dat geldt ook zeker voor de eilanden. Houd je van natuur, cultuur of ben je juist op zoek naar een groot zwembad? Op de Italiaanse eilanden, heb je het allemaal!
J van Jesolo
Jesolo is een plaats gelegen in de provincie Venetië. Het oude centrum kun je vinden als je land inwaarts gaat, maar de belangrijkste plek is het strand. Dit word ook wel Sandy Beach genoemd. In het Oosten van Lido di Jesolo kom je veel groene wandelroutes tegen.
K van Koffie
Koffiedrinken is in Italië een manier van leven. ’s Morgens beginnen de Italianen de dag met een kop cappuccino, deze drink je voor het ontbijt. Voordat de Italianen hun werkdag starten, nemen ze nog snel een espresso, zodat ze de dag goed kunnen beginnen. Nadat de Italianen uitgebreid geluncht hebben, nemen ze nog een espresso. De vrouwelijkere variant hiervan is de latte macchiato. Na het avondeten drinken ze liever geen cafeïne meer.
L van Limoncello
Limoncello komt oorspronkelijk uit het gebied tussen Napels en Pompeij in het plaatsje Sorento. De meeste mensen zeggen dat het belangrijkste van de limoncello de alcohol en de citroenen zijn, maar niets is minder waar. Het gaat voornamelijk om de hoeveelheid suiker en geduld. De hoeveelheid suiker bepaald het percentage van de alcohol. Verder is er veel geduld nodig, niet alleen bij het schillen van de citroenen, maar ook bij de bereiding. Nadat alle ingrediënten zijn toegevoegd, moet de limoncello nog 3 weken in een koele en donkere ruimte staan om goed de kunnen rijpen.
M van Minestrone soep
Minestrone is een Italiaanse soep. Minestra is de Italiaanse benaming voor soep. Minestrone is een dikke groentesoep die bijna altijd gegeten wordt als een maaltijdsoep. Een typisch recept voor deze soep bestaat eigenlijk niet. De soep wordt altijd bereid met de groentes van dat seizoen. Deze kunnen in een seizoen, per streek verschillen.
N van Nutella
Nutella is bedacht door de Italiaanse chocolatier Pietro Ferrero in het jaar 1949. In de oorlog was het voor Ferrero moeilijk om aan cacao te komen. Hierdoor is hij begonnen met ontwikkelen van harde blokken, die verkocht werden als broodbeleg. Deze werden gemaakt van hazelnoten, olie, suiker en cacao. De ouders van de kinderen klaagden vervolgens dat de kinderen alleen het beleg op aten en het brood lieten liggen. Dit zette Ferrero aan het denken en bedacht bij een pasta, die hij Supercrema noemde. In het jaar 1963 is de naam Supercrema veranderd naar Nutella.

Wist je dat er in een pot Nutella van 750 gram maar liefst 97 hazelnoten verwerkt zijn?!
O van Ontbijt
Voor de Italianen is melk een ontbijt op zich. Als ze onderweg zijn naar werk of school, bestellen ze altijd snel een cappuccino als ontbijt. Soms eten ze hier iets kleins bij, maar niet altijd. Cappuccino is meer dan koffie en zit vol calorieën. Dit zou zomaar de reden kunnen zijn dat de Italianen zo slank blijven. Ze drinken dit alleen in de ochtend, waardoor het gedurende de dag nog verbrand word.
P van Pasta
Wist je dat?!
Er meer dan 600 verschillende soorten pasta over de hele wereld bestaan?
De langste sliert pasta in Japan is gemaakt? Deze was maar liefst 3776(!) meter lang!
Het grootste bord spaghetti dat ooit gewogen is maar liefst 6253 kg woog?!
Het gat in een spaghetti lepel gemaakt is om spaghetti voor 1 persoon af te wegen?
Q van Quattro Stagioni
De Quattro Stagioni is een pizza die verdeeld is in 4 kwarten, waarbij ieder kwart pizza een andere belegging heeft. De letterlijke vertaling is de 4 seizoenen pizza. Iedere kwart pizza heeft het beleg wat typerend is voor een seizoen. De vulling kan echter verschillend zijn, omdat de meeste pizzabakkers regioproducten gebruiken om de pizza te vullen. Meestal worden er voor de zomer olijven, tomaten en mozzarella gebruikt. Voor de herfst zijn dit paddenstoelen. Voor de winter wordt vaak ham gebruikt en voor de lente zijn dit vaak artisjokken.
R van Rome
Rome is de hoofdstad van Italië. Dit is echter niet altijd het geval geweest. Tot 1870 was de hoofdstad Florence. Rome staat bekend vanwege het Colosseum en de bekende Trevi fontein. Trevi fontein: Men beweerd dat als je een muntje met je rechterhand over je linker schouder gooit het geluk brengt. Dagelijks word er zo’n €3.000,- euro uit de fontein gehaald, wat direct aan een goed doel gesponsord word.
S van Schepijs
Schepijs, ook wel gelato genoemd. Dit is de Italiaanse benaming voor ijs, wat in het Italiaanse ‘bevriezen’ betekend. Er worden ontelbaar veel verschillende smaken ijs gemaakt. Deze smaken variëren van de standaard smaken zoals banaan, aardbei en chocolade tot red bull, drop en pizza ijs, je kunt het zo gek niet verzinnen!

Wist je dat: je gemiddeld 50 keer moet likken, voordat je 1 bolletje ijs op hebt?
T van Tiramisu
Dit betekent letterlijk ‘til mij op’. Vroeger werd dit gebruikt om de zieken mensen wat aan te laten sterken. Sinds de laatste jaren komt het gerecht pas voor in de Italiaanse woordenboeken en kookboeken.
U van UNESCO wereld erfgoedlijst
Italië is het land met de meeste UNESCO Werelderfgoed bezienswaardigheden van de wereld! In Italië zijn er maar liefst 5 vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
V van Vespa
In 1946 is de eerste Vespa gepresenteerd. Deze werd gepresenteerd in een golfclub in Rome. Vanaf het eerste moment is de Vespa een groot succes geweest. De eerste Vespa kostte tussen de 55.000 en 60.000 Lires. In de tijd van 1948 – 1949 is de eerste zijspan gemaakt. Deze heette de Vespa Side- Car. In 2016 bestond Vespa 60 jaar. Ter ere van deze verjaardag heeft Vespa de Piaggio Group uitgebracht. Dit is de meeste geliefde scooter van Vespa.
W van Wijn
Wist je dat Italië één van de grootste wijnlanden ter wereld is? Van alle wijn die er in de wereld wordt gedronken, komt er zo’n 25% uit Italië. Italië heeft maar liefst 350 erkende druifsoorten. Veel van deze soorten, groeien ook alleen in Italië.
Z van Zon
De zomermaanden in Italië zijn voornamelijk warm, droog en zonnig. De hoogste temperaturen kun je ervaren van het zuiden van Rome tot aan het eiland Sicilië. In de zomermaanden blijven de temperaturen ook ‘s nachts rond de 20 graden. Overdag kunnen deze oplopen tot wel 40 graden. De kans op neerslag in de zomer is een stuk kleiner dan in de rest van het jaar. Als het regent, is dit vaak in de vorm van een flinke onweersbui.
Lees verder
Read more
Weiter Lesen
Leggi di più